Напоследък едно малко чудо с роден произход вълнува целия свят и това съвсем не е напразно. Оказва се, че българският охлюв е изключително ценна суровина за производство на медицински и козметични продукти.
Всъщност лечебните свойства на сухоземните охлюви са познати на човечеството още от древни времена. Днес, за целите на науката и медицината, малките черупчести мекотели се отглеждат във ферми, като за оптимален ефект се хранят със специално засадени растителни био продукти.
Защо обаче българският градински охлюв е толкова специален и високо оценен в световен мащаб? На територията на страната ни има над 200 ферми за развъждане на мекотели от вида Helix Aspersa. Във всяка от тях хранят дребосъците със селектиран фураж, в който се добавя и уникалната местна бактерия лактобацилус булгарикус.
Има няколко начина, по които човек може да се възползва от полезните свойства на охлювите. На първо място, протеинът хемоцианин, който се съдържа в кръвта на мекотелото, има антивирусен, имуностимулиращ и дори антитуморен ефект. Това означава, че българският градински охлюв е отлична база за редица широкоспектърни и специализирани лекарствени продукти.
Директната консумация на охлюви също носи редица ползи. Освен безспорните вкусови качества, те притежават и балансиращо стомашно-чревната флора действие. Богатството на цинк и желязо ги превръща в отличен източник на ценни имунозащитни минерали. Ниските калории и високото съдържание на протеини пък правят това блюдо идеално за всеки, който държи на добрата си форма.
Може би най-широка и утвърдена употреба обаче има слузта на българския охлюв. Тя действа отлично в посока възстановяване и неслучайно вече се е превърнала в традиционна съставка на козметични продукти и хранителни добавки.
Именно охлювната слуз, позната още и като алантоин, стои в основата на Helix Original - хранителна добавка, която подхранва хрущяла и действа благоприятно при редица ставни неразположения.
Тази статия все още няма коментари